top of page

Ökoiskola



Sokat hangoztatják az iskolában, hogy ökoiskola vagyunk, de pontosan mit is jelent ez? Schwarczenberger tanárnő megpróbálta a lehető legegyszerűbben összefoglalni, hogy mindenki tisztában legyen a szó jelentésével és fontosságával.


Pontosan mi az az ökoiskola?

Az ökoiskoláknak a legfőbb célja természetesen az, hogy minél környezettudatosabbá tegyék az intézményt, és ezt a gondolkodásmódot a gyerekekbe is beleültessék. Fontos, hogy a környezetvédelemre ne csak az iskolában figyeljenek a diákok, hanem a mindennapi életükbe is be tudják építeni ezt a gondolkodásmódot. Az ökoiskola azonban nemcsak a természet védelmére hívja fel a figyelmet, hanem egymáshoz való viszonyunkra is, hiszen a környezetbe a minket körülvevő emberek is beletartoznak. És persze ahhoz, hogy másokat el tudjunk fogadni, fontos, hogy önmagunkkal is rendben legyünk, és odafigyeljünk a mentális egészségünkre.


Az ember nem tud teljesen ártalmatlan lenni a Föld számára, de az a fontos, hogy tegyünk érte. - Steiner Kristóf


Miben mutatkozik meg, hogy ökoiskola vagyunk?

Az iskola minden évben választ egy témát, amire jobban fókuszál, és aminek a szemszögéből megközelíti a környezetvédelmet. A tavalyi téma az élelmiszer pazarlás volt, idén a szelektív hulladékgyűjtés illetve a hulladék csökkentése. A mottó: "A szétválogatás nem elég, csökkenteni kell a hulladék mennyiségét." Hogy ez a cél megvalósítható legyen, minden osztályba kerültek szelektív kukák, illetve a folyosókon is találhatók komposztkukák, amiknek a tartalma az iskola elektromos komposztálójába kerül. Ezenkívül odafigyelünk arra, hogy a saját rendezvényeken kerüljük az egyszerhasználatos poharakat és tányérokat, és helyileg sütött sütemények és szendvicsek kerüljenek az asztalokra. Év közben több kisebb projekt is folyik, ilyen volt például a sulizsák, a zoknicsere és a telefoncsere is.

Egyre inkább próbálunk odafigyelni az iskola díszítésénél is arra, hogy környezettudatosak legyünk. Ez leginkább a ballagásra vonatkozik. Szerencsére azt vettük észre, hogy mindenki nagyon nyitott, ennek köszönhetően évről évre csökken a hulladék mennyisége. Emellett az iskolának van saját madáretetője és rovarhotele.


Hogyan lehet elnyerni az ökoiskolai címet?

A címért pályázni kell, amihez be kell nyújtani egy pályázati anyagot. Ebben be kell mutatni az iskolát, ki kell tölteni egy önértékelési táblázatot és egy szándéknyilatkozatot is kell írni. Készíteni kell egy munkatervet is az évre. Hogy ellenőrizni tudják, hogy a leírtak igazak, meg kell jelölni, hogy hol lehet utánanézni az állításoknak. Nálunk ezt a honlapon a pedagógiai programnál lehet megtenni.


A mi iskolánk melyik "szinten" tart most?

Idén pályázott másodszor az iskolánk, a szünet előtti pénteken pedig az oklevél átadása is megtörtént, szóval már hivatalosan is a "második szintre" léptünk. Három év múlva már az örökös iskolai címre pályázhatunk. Mit tehetnek a diákok azért, hogy még környezettudatosabb legyen az iskola? Természetesen az elsődleges az lenne, hogy a szemetelést elkerüljék, és odafigyeljenek a hulladékmennyiség csökkentésére. De ugyanennyire fontos a jó példa mutatása. Nem kéne ciki legyen a környezetvédelem, hiszen ez mindannyiunk érdeke. Támogatni kell egymást, beszélni róla, akár osztályfőnöki órán is, és egy szokássá tenni. Ez a mindennapi életünkre is vonatkozik, hisz nemcsak az iskolában kell figyelni a természetre, hanem otthon is. Szerencsére a diákok egyre nyitottabbak, ami már önmagában is óriási segítség. Ez abban is megmutatkozik, hogy tavaly a BKTN-en volt egy előadás a fenntarthatóságról, és olyan sokan jelentkeztek, hogy sokakat várólistára kellett tenni. Ellenben pár évvel ezelőtt le kellett mondani egy hasonló előadást a kevés érdeklődő miatt. Szerencsére a jó irányba haladunk.


Lukács Adrienn

bottom of page