top of page

DemoLab, a demokratikus művészet



Interjú Horváth Barnabás 11.c osztályos tanulóval


A DemoLab egy pedagógiai és művészeti kezdeményezés, ami két évvel ezelőtt vette kezdetét. Kilenc középiskolában működik a DemoLab szakkör, ebből néhány, többek között a miénk is csak a második évben csatlakozott.A projektben résztvevő diákok iskolánként műhelyekbe szerveződtek, ami rajtuk kívül egy vagy kettő kortárs művészből és egy tanárból áll. Mindez demokratikus alapokon történik, ami annyit takar, hogy mindenkinek ugyanannyit ér a szavazásoknál a véleménye, tanárnak, művésznek, diáknak egyaránt.


De mi is a DemoLab?

A freineti pedagógia módszereihez nyúl vissza, mint például a diáknyomdához, a kutatómunkához és a demokráciához. A kilenc középsulit a pedagógiai eszközökön túl az utópia téma fogta össze, amin belül a diákokra volt bízva, hogy mivel foglalkoznak. A saját témánkat, unalmasabb szóval tananyagunkat összeszedtük, majd ezzel kapcsolatban kutattunk, gondolkodtunk és alkottunk teljesen szabadon egész évben. A hónapokon át tartó munkánk végére, egy nyári tábor tette fel a pontot az “i”-re. A Szigetszentmártonban tartott táborban egy hét alatt minden műhely elkészített egy kiadványt rizográf technikával (ez egy fénymásolós-nyomtatós eljárás), amiben összefoglalták a kutatásaik eredményeit, dokumentálták alkotásaikat, ötleteiket, eseményeiket. A kétéves projektet egy kiállítással zártuk az Otthon áruház régi épületében, ahol a látogatóknak lehetőségük volt megnézni a csoportok projektjeit, kiadványait, jegyzeteit.


Mivel foglalatoskodtok?

A mi szakkörünk itt a Batyiban az utópiáról az emberi kapcsolatokra és a kommunikációra asszociált. Az elején néhány ismerkedős, barátkozós alkalom után beindult az ötletelés. Egy társasjátékot akartunk létrehozni, ami összehozza az embereket és közös minőségi időt biztosít. Az elképzelésünk folyamatosan alakult és fejlődött, a táborra már egy vitatársassá alakulva. Egy drámajátékot alkottunk, aminek a lényege az, hogy egy általunk kitalált világban két népcsoport karaktereinek cipőjébe kell a játékosoknak helyezni magukat és megvitatni vagy megpróbálni megoldani olyan szituációkat, amiket előreösszeállítottunk. Ezek a vitatémák különböző etikai és értékrendi konfliktusok, amiket, ha lejátszottak mint karakterek, a szerepekből kilépve saját fejjel is megvitathatnak. Minden iskola más nyomon indult el. Volt, aki a természetvédelemmel kapcsolatban kutatott és tevékenykedett, voltak, akik pedig az unalmas városukban pezsdítették fel a szociális életet egy rendezvénnyel, de az össszes alkotás és projekt érdekes, valamint izgalmas volt.


És hogyan tovább?

Nekünk, a San Miguel de la Isla nevű műhelynek, a projekt végével még nincsen vége a szakkörnek. A társas még apróbb javításokra és alakításokra szorul, de ha ezzel készen vagyunk ki szeretnénk adni a társasjátékot. Másoknak sincsen ám vége a történetnek, a JELEN! diákkiadó létrejöttével. Ennek a diákszerveződésnek a lényege, hogy a DemoLab szellemiségét életben tartva a diákok műveit terjessze, kiadványba szerkessze, kiadja , így fórumot biztosítva a fiatalságnak, hogy hallassák hangjukat és terjesszék műveiket. A későbbiekben a művészeten felül más témákkal is tervez foglalkozni a kiadó, valamint lehetőséget biztosít majd a diákoknak, hogy beküldhessék műveiket/cikkeiket vagy hogy ők is beszálljanak a kiadóba (esetleg a kiadó alcsoportjába, a szerkesztőségbe).


Milyen tapasztalatokat szereztél a DemoLab-nak köszönhetően?

Bár a DemoLab lényege az új keretek közti tanulás, ebből mi, diákok nem érzékelünk sokat. Rettenetesen szórakoztató és kellemes az összes alkalom, kötetlenségek nélkül általában teával és ennivalóval megspékelve. A többi iskolával történő közös gyűléseken rengeteg érdekes embert ismertem meg, akik azóta is megmaradtak a baráti körömben. A rengeteg nevetésen, barátkozáson és érdekes kutatáson kívül megtanultunk csapatban dolgozni, végigvinni egy projektet és kapcsolatokat is építhettünk. A kortárs művészek segítsége sokat jelentett, valamint a fergeteges megszólalásaik és a közös társasozás, beszélgetés is. Rengeteget tanultam a szakkör alatt. Professzionális emberektől kaphattunk segítséget és vezetést a technikai dolgokban, az elméleti részekben pedig mindenki táplálta a többiek fantáziáját és inspirálta a másikat.


Van lehetőség csatlakozni a projekthez?

Igen, a lelkes és érdeklődő diákok Dékányné Varga Krisztina tanárnőnél tudnak jelentkezni. Mindenkit nagy szeretettel vár egy összetartó csapat, egy igazi közösség.


Soós Regina

bottom of page