top of page

Iskola másképp: Engame Akadémia



A mai fiatalok többsége nem tudja arra az igencsak gyakran feltett kérdésre a választ, hogy “Mi szeretnél lenni, ha nagy leszel?”, ami nem is csoda, hiszen nincsen lehetőségük kipróbálni magukat egy egy szakmában sőt, valószínűleg a legtöbb szakmát nem is ismerik. Ennek ellenére sajnos elvárás, hogy 9. osztályban már legyen egy elképzelésük a jövőjükről, hiszen fakultációt kell választani, aminek választásakor célszerű az adott szakmához, területhez az érettségi követelményeket figyelembe venni. Ennek az eredménye, hogy sokan végül nem a kiválasztott területen helyezkednek el, új szakmát kell tanulniuk. Az Engame Akadémia ebben, és még sok minden másban próbál segíteni azoknak a középiskolás diákoknak, akik tudatosan szeretnék építeni a jövőjüket.


A progresszív oktatási módszereknek köszönhetően a diákok megtanulják a középiskolában tanultakat valós helyzetekben használni, fejlesztik szociális, illetve akadémiai készségeiket, mindezt ráadásul angol nyelven, aminek a magabiztos használata a mai világban igencsak fontos. Ezek mellett az akadémia nagy hangsúlyt fektet a kritikus gondolkodásra, a prezentációs technikákra, a vitakultúrára és még sok minden másra, amit a diákoknak nincs lehetőségük az iskolában fejleszteni, megtanulni. A finn oktatási rendszerhez hasonlóan itt is témaalapú az oktatás, tehát nem tantárgyak szerint tanulnak a diákok, hanem egy egy témát járnak körbe több terület szempontjából. Így a témák életszerűek és a diákok sem érzik sokszor azt, hogy felesleges, amit tanulnak, hiszen azt sem tudják, mikor kezdhetnének az életben bármit azzal az információval.


Az Engameben nincsenek osztályzatok, hanem a diák megtanulja értékelni saját magát, társait és tanárait is, ezzel fejlődik az önismereti és kritikus szemlélete is. Természetesen a diák is visszajelzést kap a teljesítményéről tanáraitól illetve mentorától, akit bármikor bármivel felkereshet. A mentor az, akivel a diák kiértékelheti saját, illetve tanárai teljesítményét, akit bármilyen problémával, ötlettel felkereshet, és aki mind az akadémián belül mind azon kívül támogatja a diákot. A tanuló végzős éve alatt pedig nagyon fontos szerepet játszik az egyetem, illetve a szak kiválasztásában, és a felvételi folyamat során is nagy segítséget nyújt.


Az iskolai programok mellett, egyéni illetve csoportos projektek is vannak, melyeket a diákok a saját érdeklődési köreikhez kapcsolódóan készítenek el. Ezen projektek során a diákok megtanulják beosztani idejüket, kipróbálhatják magukat egyes területeken és mindezt örömmel teszik, hiszen azt csinálhatnak amit szeretnének. Kutathatnak, szoftvert fejleszthetnek, vagy akár létrehozhatnak egy vállalkozást is. Bár az ötlet kitalálása és megvalósítás is a diák kezében van, a mentor természetesen ebben is segít, hiszen nem könnyű feladat elsőre egy projektet kivitelezni.


Az Engameben minden évfolyam más egy kicsit. A kilencedik évfolyamos tanulók legin kább az akadémiai, illetve szociális készségeik fejlesztésére fektetik a hangsúlyt, mindezt természetesen angol nyelven, hogy később már magabiztos nyelvtudásuk legyen. Az is kola célja nem az, hogy a diákok nyelvtanilag teljesen helyesen beszéljenek, hanem, hogy ki tudják fejezni magukat, merjenek beszélni. A tizedik évfolyamban a diákok témaalapú workshopokon vesznek részt, különböző tudományterületeket ismernek meg, ezzel is elősegítve az orientációt. Egy-egy témát negyedévig vesznek, melyet minden héten más szemszögből vizsgálnak meg. Az év során a diákok megtanulnak csoportban dolgozni, vitázni vagy éppen prezentálni.


A 11. évfolyamos diákok minden negyedévben szemináriumok közül választhatnak, melyek egy-egy szakterületet ölelnek fel. Így a tanév végére kialakul bennük, hogy milyen területen szeretnének később elhelyezkedni. Az év során nagy hangsúlyt fektetnek a prezentációs készségfejlesztésre, illetve a magas szintű angol nyelvhasználatra is. A végzős diákok már a szakterület, illetve az egyetem kiválasztására fókuszálnak. Mentoraik segítségével jelentkeznek a kiválasztott egyetemre, leadják a felvételi anyagot és az egyetemi tanulmányaik során fontos készségeiket fejlesztik tovább.


Az Engame nagy segítséget nyújt diákjai számára a pályaorientációban is. A különböző foglalkozásokon a diákok kipróbálhatják magukat egyes területeken, előadásokon vehetnek részt, profikat kérdezhetnek szakmájukról és természetesen mindenhol feltehetik kérdéseiket. Ezáltal jobban megismerhetik saját érdeklődési köreiket is, és körvonalazódik bennük, hogy mivel szeretnének később foglalkozni. Ezenkívül további változatos programokon vehetnek részt, mint például Field tripeken, mely során egy céghez látogatnak el, ahol belátást nyerhetnek az ottani életbe, és kérdezhetnek a szakemberektől. Az iskolában különböző diákközösségek is működnek, melyeket maguk a tanulók szerveznek, találnak ki.


Így azonos érdeklődési körű társaikkal ismerkedhetnek meg, megoszthatják tapasztalataikat, véleményüket. Mivel az oktatás angol nyelven folyik, a diákok megtanulják valós helyzetekben használni a nyelvet, ezáltal később nem fognak leblokkolni egy-egy szituációban, magabiztosan fognak beszélni, akár egy nagyobb hallgatóság előtt is. Az utóbbi évek során egyre több tanuló gondolkodik el a külföldi továbbtanulá son, azonban a megfelelő egyetem, illet ve szak kiválasztása nem olyan egyszerű, hiszen több 1000 egyetem közül kell kiválasztaniuk a számukra tökéleteset. Az Engameben a diákok támaszkodhatnak mentoraikra, akiknek ilyen területen már van tapasztalatuk. Együtt választhatják ki a tanuló számára legmegfelelőbb szakot, egyetemet, országot, illetve a felvételi folyamat során is óriási segítséget nyújt a mentor. Az egyéni mentorálás mellett a diákok minden évben részt vesznek workshopokon, melyek során olyan készségeket fejlesztenek, amik később az egyetemen is nagy hasznunkra válnak. Ilyen például az akadémiai írás fejlesztése, a kritikus gondolkodást vagy a vitázó készséget fejlesztő workshop.


Összefoglalva, ha már a gimnáziumi éveitek során szeretnétek megalapozni jövőtöket, vagy a fentebb felsorolt területek bármelyikében úgy érzitek, hogy fejlődni szeretnétek, esetleg csak egy inspiráló, összetartó közösségre vágytok, akkor az Engame nektek való!


Merész Flóra

bottom of page