top of page

Air - harc a legendáért


A Ben Affleck által rendezett, 2023-as film a mai fiatalok körében igen népszerű Nike Air Jordan cipőnek a megszületését és kezdeti forgalmazását mutatja be egy drámán keresztül, ami igaz történt alapján készült. 


1984-ben a Nike a csőd szélén állt, az Adidas és a Converse nagyon elhúztak mellette. Valami újat kellett a piacra dobni, ezért Sonny kitalálta, hogy célozzanak meg ifjú kosárlabda-tehetségeket az NBA-ből. Célpontja mindenkinek Jordan volt, minden üzlet őt szerette volna, viszont a fiatal kosárlabdázó nem szívesen ment bele ilyen üzletekbe. Illetve szülei nem szerettek volna még nagyobb port az életükben, és Jordan ügyvédje is elég elutasító volt a felkeresések kapcsán. De Sonny tenyérbemászó stílusával több tárgyalást is elért, először a szülőkkel, végül magával az egész Jordan-bandával, amikor már a ma jól ismert Nike Air Jordan 1 High bemutatását is megoldották. 


Érdekesség, hogy Jordan akkor elég sok pénzt zsebelt be egyszerre, viszont senki sem bízott annyira a Nike befutásában. Ha igen, akkor is csak a rövid ideig tartó sikert tartották lehetőségnek. Így Jordan most igazából szegényebb, mert nem egy olyan részvényben egyeztek meg, ami a hosszú távú siker eredménye miatt jövedelmez. Jordan egy csomót bukott, de ki tudta előre? Ki tudja, lehet ezért ennyire drágák a mai

Jordan 4-ek?  


A filmet 2021-ben írta meg Alex Convery, viszont még ebben az évben Fekete-listás lett Air Jordan címmel. Egy év múlva az Amazon stúdió felkarolta a filmet, és Ben Affleck, illetve Matt Damon együtt játszanák a főszerepeket, mint Sonny és az ügyvéd, Phil. 


Ez a film 90.000.000 dolláros bevétellel bír, míg a költségvetése 70.000.000 dollár volt. 112 perces a film, és 16 éven aluliaknak nem ajánlott. Véleményem szerint azért, mert egész végig a pénzről van benne szó, kinek hogyan jobb, kevesebbért többet, és így tovább. 

 

Jordan nem akart az egész Nike arca lenni, de így is elég széles a Jordan nevet viselő választék.



Németh Lilien


Comments


bottom of page