top of page

A vívás világnapja

A vívás egy technikai jellegű küzdősport, ami a hét lovagi készség egyike volt és a mai öttusa egyik versenyszáma közé is tartozik. A vívásnál három fegyvernemet különböztetünk meg. Kardvívás, tőrvívás és párbajtőr. A közös bennük, hogy a két vívó a küzdőtéren, azaz a páston vív. A mérkőzés lényege, hogy hamarabb érje el a megadott pontszámot, mint az ellenfele vagy az idő lejárta előtt több tust tudjon adni. Amikor két vívó összeméri erejét, mindkettőnek az a célja, hogy az ellenfél érvényes testfelületén szúrással, a kardvívásnál szúrással vagy vágással találatot érjen el. Párbajtőrnél az egész testfelületen érvényes szúrni, tőrnél szintén szúrással adnak találatot. A vívók egyben arra is törekszenek egy küzdelem során, hogy az ellenfél minél kevesebb találatot vigyen be. Legismertebb ága a kardvívás, a magyar versenyzők közül a legprominensebb Szilágyi Áron, de korántsem ő a legsikeresebb, ugyanis Gerevich Aladár a legjobb magyar kardvívó hét olimpiai arannyal büszkélkedhetett, valamint ő volt Magyarország legeredményesebb olimpikonja és eddig még senkinek sem sikerült megdönteni eredményeit a magyar kardvívók közül.  


     A 2024-es olimpián a férfi kardcsapat ezüstérmes, Muhari Eszter párbajtőrvívó bronzérmes és a férfi párbajtőr csapat aranyérmes lett, ezek a kiemelendő eredmények idén. 

    

Személyes tapasztalataim alapján a vívás egy rengeteg koncentrációt és gyakorlást igénylő sport, viszont úgy fejlődhetsz a legjobban, ha sok másik emberrel próbálod ki magad és rendszeresen versenyzel. A vívás fejleszti a reflexeidet, állóképességet és a kéz láb koordinációt és ezért szerintem érdemes kipróbálni. 



Dombai Lilla Anna

Comments


bottom of page